Thália szekere tájoló program


Thália szekere II.

A Thalia szekere II. komplex közművelődési tájoló program a kecskeméti Hírös  Agóra Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft.  és a  térség települései: Jakabszállás, Fülöpjakab, Fülöpháza és Városföld  önkormányzatai és közművelődési intézményei együttműködésével valósult meg  2018. március – augusztus hónap között.

A programban óvodás, kisiskolás gyerekeknek szóló komplex játszó foglalkozásokat valósítottunk meg. A helyi adottságoknak, a résztvevő gyerekek életkorának megfelelően ötvöztük a dramatikus, bábos, zenei és játszó programelemeket

Ezeket a játszóházi programokat sokéves tapasztalat nyomán dolgozták ki munkatársaink, a Kecskeméti Drámapedagógiai - illetve a Báron Bábos Műhely szakemberei, a foglalkozások rendszeresen szerepelnek a Hírös Agóra programjaiban.

A tájoló programoknak a partnertelepülések intézményei (művelődési ház, könyvtár, óvoda) adtak otthont. A helyi szervezésben ezen intézmények munkatársai vettek részt. Jellemzően a településenkénti 2 foglalkozás egyike az óvodás – míg a másik a kisiskolás korosztály számára valósult meg.

A Thalia szekere II. tájoló foglalkozásai több esetben is beépültek a település kiemelt kulturális, közösségi rendezvényeinek programjába – értékes elemekkel gazdagítva a hagyományos helyi eseményeket:

Városföldi Gyermeknap – 2018. május 26.

Falvak éjszakája, Jakabszállás - 2018. május 26.

Fülöpházi Falunap – 2018. augusztus 11.

Fülöpjakabi Civil Nap – 2018. augusztus 19.

 

Program elemek:

Látogatói és közreműködői létszám

A Thália szekere tájoló program 9 rendezvényén összesen kb.1.000 fő vett részt. Kisgyermekes családok, óvodai és kisiskolás gyermekcsoportok, pedagógusok, könyvtárosok és közművelődési szakemberek.

A megvalósításban 16 foglalkozás vezető szakember: drámapedagógus, bábos, zenész, játékanimátor működött közre.

Kistelepülési helyszínek, a programok időpontjai:

 

  

  

  

   

 

 


Thália szekere I.

 

ezt a címet viseli az a komplex közművelődési program, amelyet a kecskeméti HÍRÖS AGÓRA KULTURÁLIS ÉS IFJÚSÁGI KÖZPONT NONPROFIT KFT. a térség települései: JAKABSZÁLLÁS, KUNSZÁLLÁS, SZENTKIRÁLY, VÁROSFÖLD önkormányzatai és közművelődési intézményei együttműködésével valósít meg 2017. március – május hónapban.

 

A program támogatója a NEMZETI KULTURÁLIS ALAP

 www.nka.hu

Kapcsolódó települések:

A programban olyan óvodás, kisiskolás gyerekeknek szóló DRAMATIKUS ÉS BÁBOS játszóházi programok valósulnak meg, amelyek mesekincsünket alkotó, élményszerű, részvételre ösztönző (interaktív) formában közvetítik a gyerekek számára.

A játszóházi programokat sokéves tapasztalat nyomán alakították ki a Kecskeméti Drámapedagógiai - illetve a Báron Bábos Műhely szakemberei, a foglalkozások rendszeresen szerepelnek a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon programjában.

 

DRAMATIKUS JÁTSZÓHÁZ

Dramatikus eszközök alkalmazására épülő komplex mesefoglalkozás, melyben a résztvevő gyerekek és a játékvezető animátorok közös improvizációs játékában elevenedik meg a mesei történet. A gyerekek, mint a mesék szereplői vesznek részt a játékban.  A foglalkozásokat népi játék és közös ének foglalja keretbe.

A foglalkozást a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely drámapedagógus csoportja vezeti. Józsa Kata, Monzák Péter, Tolnai Ottó, Zum Erika

 

 

 

 

 
Dramatikus játszóházak meséje:

Rózsika királykisasszony kezét csak az a legény nyerheti el, aki úgy elbújik a szeme elől, hogy a király lánya nem találja meg.
Már 99 kérő vallott kudarcot. Vajon Palkó, a falubeli disznópásztor legény sikerrel jár?
Milyen búvóhelyet talál a galambok, a róka és a halak segítségével?

 

BÁBOS JÁTSZÓHÁZ

A bábos játszóházi  program is többféle tevékenységet ötvöz. A bábelőadást ráhangoló mondókák, dalok, játékok előzik meg. Dramatikus eszközök segítik a gyerekek bevonását a bábjátékba.

A foglalkozásokat Szirtes Józsefné Mászáros Vincéné –díjas bábos játszóház vezető és Tóth Anita bábszínész vezeti.

 

 

 
A bábos játszóház meséje

Hol volt, hol nem, messze, messze, volt egy boglyos, lompos, loncsos és bozontos Vackor nevű kicsi medve. Az az apró kölyökmackó, az volt ám csak nagy csavargó… A bábjáték során a gyerekek bevonásával világot látni indulunk Vackorral, a kíváncsi kicsi boccsal.
Kormos István verses meséjének zeneisége, ritmusa, a hangutánzó és hangulatfestő szavak játékossága, a történet mozgalmassága, élvezetessé teszik a történetet, inspirálják a közös játékot.

 

A gyermekfoglalkozásokat MÓDSZERTANI MŰHELY egészíti ki, amely a tapasztalatcsere lehetőségét biztosítja a helyi kulturális szakemberek, pedagógusok és a település közösségi, kulturális életében tevékenykedő civil önkéntesek számára. 

 

Programvezető: Józsa Kata

 

A rendezvényt fogadó intézményi partnereink:

 

A szervezésben együttműködő kollégáink: közművelődési szakemberek, pedagógusok.

Köszönjük a munkátokat!

 


A partnereink véleménye a programról, a foglalkozásokról.

Nagyon felkészült átgondolt előadást láthattunk. Külön kiemelnénk a gyerekek bevonását a mesefeldolgozásba, akik nagyon aktívak voltak, élvezték a különböző szituációs játékokat. A kollégák számára … játékötletek sokaságát kaptuk. Ez a pálya sajnos nagyon elnőiesedett, ezért a férfiak társasága is mintát nyújtott a gyerekeknek.

Az előadott mese-  illetve énekes kör játékok érdekesek és élvezetesek voltak. A gyerekeknek nagyon tetszett, hogy a mese szereplők bőrébe bújhattak, ruhájukat, tulajdonságaikat átvehették. Kívülálló szemszögéből tekintve kicsit hosszadalmasnak tűnt az előadás, de a mesében résztvevő gyerekek ezt nem érezték, nagyon jól játszották szerepeiket. Véleményünk szerint a játszóházat igen hozzáért szakemberek vezényelték, miután még a legmozgékonyabb gyermekek figyelmét is le tudták kötni.

Nagyon örültünk, hogy részt vehettünk Ancsa és Anita néni bábjátékán.

Jellemző volt mindként bábosra a komplexitás, mondókákkal, dalokkal színesített bábjáték. Gyerekek és felnőttek egyaránt élveztük.

A nevelőknek tartott beszélgetésen …  ötleteinket kicserélhettük. Néhány egyszerűen elkészíthető báb fortélyait is elsajátíthattuk, gyerekekkel közösen játszható játékokat ismertünk meg. Mindannyian épültünk ezzel a délelőttel, köszönet érte.

A gyerekek figyelmét nagyon lekötötte a bevezető mese, teljesen bele tudták élni magukat. A nagy létszám ellenére,  az improvizálásokat is nagyon jól oldották meg a játékvezetők.  A  gyerek nagy lelkesedéssel  vettek részt a játékban, az énekekben, a mese figurák életre keltésében. Nagyon jól szórakoztunk.

Tartalmas szép délutánt töltöttünk együtt. Köszönjük szépen.