Település adatai:
Település neve:
Orgovány

Polgármester neve, elérhetősége:
Gál Szilvia

Polgármesteri Hivatal címe, elérhetősége:
6077 Orgovány Molnár Gergely utca 2. 76/591/980


Intézmény adatai:
Közművelődési feladatokat ellátó intézmény / közösségi tér neve:
Orgoványi Művelődési Ház

Besorolása (20/2018. EMMI rendelet alapján)
Művelődési ház

Vezetője:
Tóthné Szakolczai Tünde

Tóthné Szakolczai Tünde, az intézmény vezetője

Közművelődési feladatokat ellátó intézmény / közösségi tér címe
6077 Orgovány Kossuth Lajos utca 69.

Email, telefonszám, honlap, facebook-oldal:
konyvtar.org@ gmail.com 76/591-044

 
Jelentős művelődő közösségek

Orgovány Gyöngyszemei Hastánccsoport
Számos rendezvényen megmutatták már tehetségüket. Több korcsoporttal vesznek részt versenyeken, rendezvényeken.
 A hastánc tánccsoport 17 évvel ezelőtt mutatkozott be először. Főleg egyiptomi hastáncot táncolnak, különböző stílusokkal ötvözve. A közönséget lenyűgözik a különböző eszközök használata, ezek a különböző legyezőfátylak, Írisz szárnyak, saidi botok használata, amelyek különösen látványossá teszik a táncprodukciókat Azóta számos díjat nyertek hastáncversenyeken. Orgoványon sok fiatal táncolt már a csoportban, a 17 év alatt felnőtt egy generáció is. Közösséget alkotnak, a fellépéseikkel, gálákkal pedig boldoggá teszik a közönséget.
Szakmai vezető: Járvásné Vantal Margit Telefon: 20 367 8699

Karakterek Drámacsoport:
Több mint 15 éve működik a drámacsoport. Az Egyesület a község közművelődésének elengedhetetlenül fontos részévé vált. Színházi bemutatóik, irodalmi rendezvényeik mindig sok érdeklődőt vonzottak
Több műfajban megmutatták már tehetségüket. Az asszonyok dicsérete sorozatban a történelem neves asszonysorsai elevenednek meg amatőr színészeink előadásban.
Népies komédiáik, mint A szelistyei asszonyok, vagy a Sokkterápia  vidám, kedélyes karakterek megformálásával aratott nagy sikert.
Rendszeresen részt vesznek a községi rendezvényeken, alkalmanként azok szervezését is vállalják. A környező településeken vendégszereplést is vállalnak.
Szakmai vezető: Gellért Imréné Etelka
Kapcsolat: Gajdácsi Anikó, 70 698 9744

Mamadance
Tagjai lelkes idős nagymamák, akik imádják a táncot.  A csoport 7 éve alakult. Pop jellegű és bajor tánccal, valamint palotással is bemutatkoztak már. A koreográfia kidolgozására nagy hangsúlyt helyeznek. Örömmel, szorgalommal készülnek minden egyes szereplésre. Számos fellépésre hívták már őket.  Az országos „Ki mit tud”-on arany minősítést értek el.
A kimagasló eredményhez hozzájárult a közösségi összefogás. A Mamadance sok támogatást kap az orgoványiaktól, ezért az arany minősítés a közösség sikere is egyben.
Szakmai vezető: Járvásné Vantal Margit, tel: 20 367 8699

Orgoványi Fiatalok Csoportja (OFI)
Aktívan részt vesznek a település életében, számos közösségi, kulturális eseményt szerveznek.
Szervezésükben valósult meg a falukarácsony, a farsangi forgatag és a manóposta. Eddigi legnagyobb rendezvényük az Őszi családi nap volt, amely több közösséget is bevont. Folyamatban van egy ifjúsági települési stratégia kidolgozása, amely nagyban hozzájárul Orgovány fiataljainak összetartásához. 
Kapcsolat: Újvári Fanni és Aczél Dániel
Elérhetőség: https://www.facebook.com/groups/515649445941979/

 
Jelentős kulturális rendezvények

Orgoványi hagyományőrző felvonulás és Falunap
A község életében hagyomány az évenként megrendezésre kerülő falunap, melynek része a szüreti felvonulás és a csőszpárok tánca. A szüret, a szőlőtermés ünnepe során népviseletben vonulnak fel a fiatal csőszpárok népdalok, nótaszó kíséretében. Az utcákon végig vonulva előadják a menettáncot,  az összegyűlt közönség az esti szüreti bál nyitótáncát is megtekintheti.  
A programra való felkészülés fontos közösségformáló esemény. A szüreti táncot alapos  előkészületek, koreográfussal való próbák, gyakorlás,  előzik meg. A hagyományok  átörökítésében, a  viselet megismerésében is kiemelt szerepet tölt be a rendezvény.
Kapcsolat: Gál Szilvia, polgármester, tel: 70 453-6853

 
Ajánlott alkotók, művészeti csoportok, előadók, technikai szakemberek, foglalkozásvezetők, helyi termelők

Helyi termelők:
Daragó tanya kézműves lekvárjai
Nyolcvan éve gazdálkodnak a Daragó tanyán, ahol szőlőt, gyümölcsöt, zöldséget termelnek. A Daragó tanyán készült kézműves lekvárok őrzik a kiskunsági homokon lévő gyümölcsöskertjeinkben termelt meggy, sárgabarack, és bodza napérlelte ízeit. Lekvárjaik magas gyümölcstartalommal készülnek és újszerű ízesítéssel is készülnek (meggy-menta, sárgabarack – narancs)
Kapcsolat: Daragó Dénes, tel: 30-229-6216 https://daragotanya.wixsite.com/kezmuveslekvarok/lekvarok

Venyige tanya - szálláshely és kézműves termékek
A Kiskunság szívében, Orgoványtól 4 km-re a puszta közepén található a tanya. Az ősi családi birtokból - alakították ki a régmúlt emlékeit megőrizve - a szálláshelyet, a kemencés színt és az elmaradhatatlan borospincét. Rendezvények számára is ajánlják.
A tanyán szinte minden terem, ami ezen a vidéken megtalálható: szőlő, barack, alma, birsalma
A Venyige-tanya termékeit nagyanyáink technológiájával készítik, befőttek, szörpök; a  nektarin chutney készítéséhez a bio cékla, fehérrépa és rebarbara is közkedvelt alapanyag.
Kapcsolat: Palásti Kovács Ágnes, tel: 20 344 1964

Orgoványi sör, Akpedo Kft.
A családi vállalkozásként működő Akpedo Kft. kiváló minőségű sörök gyártásával foglalkozik. Összesen öt típus és négy márka adja termékportfóliójukat. Zászlóshajójuk, a klasszikus és jól ismert Orgoványi Jäger világos sör, illetve a szintén nagyon sikeres Magyarok Söre. Ez utóbbi azokat a sörbarátokat célozza meg, akiknek fontos, hogy minőségi és hangsúlyozottan hazai sört fogyasszanak. A pilseni világost követte a barna sör, az ír jellegű vörös sör, a citromos, a szilvás majd a legújabb termékük, a meggyes ízesítésű sör.
Kapcsolat: www.akpedo.hu
orgovany.kovacs@gmail.com, 20 573 2522

SASA Kreatív
A családi vállalkozásként működő Sasa kézműves műhely Orgovány büszkeségeihez tartozik. Anya és lánya, Fertig Józsefné és Fertig Sarolta kézzel horgolt és kötött termékeket, szatén és horgolt rózsás örökcsokrokat, valamint egyéb esküvői kiegészítőket készítenek. A termékpalettát egyedi horgolt ékszerek, húsvéti, karácsonyi díszek színesítik. A kézi horgolás tudását már kevesen tudhatják magukénak, termékeik esztétikusak, igényesek, már külföldön is felkeltették az érdeklődést.
Kapcsolat: Fertig Sarolta, 70 631 4155