Mindenszentek előtt gyógyír a léleknek – Stabat Mater


Mindenszentek előtt gyógyír a léleknek – Stabat Mater kép
 


Stabat Mater 

Avagy siralomének, amely Szűz Máriának a keresztfa mellett átélt fájdalmáról szól; egyike a legismertebb középkori énekeknek. A szerzősége vitatott, leginkább Jacopone da Todit tartják költőjének, de kötik Szent Bonaventura, illetve III. Ince pápa nevéhez is. A himnusz címe az első sorából adódik: Stabat mater dolorosa, ami annyit tesz szó szerinti fordításban: „Állt a fájdalommal terhes anya”.

Különös energiája van annak, amikor művészek összefognak egy közös produkció létrehozása érdekében, és talán pont a zenében manifesztálódik a legtisztábban ez a hatalmas belső erőforrás.

Hatalmas sikert aratott a korábbi években is Halottak napi koncertünk, elég csak Mozart Requiemjére gondolni, ahol a koncert végén állva tapsoló közönségnek a zeneirodalom egyik legismertebb műve elhozta a csodát.

A Hírös Agóra számára támogatóként és szakmai partnerként is megtisztelő egyaránt részt venni a koncert létrejöttében. Kiemelten gratulálunk a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarnak akiknek próbáihoz, előadásaihoz a Hírös Agóra otthont is ad, nemkülönbképp a Kecskeméti Énekes Körnek, akikkel évek óta ápolunk szoros kapcsolatot. 
 


Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Halottak napi koncertje
STABAT MATER
október 28. szombat 19.30


Helyszín: Evangélikus templom
Vezényel: Erdei Péter
Szólisták:
Szoprán: Csereklyei Andrea
Mezzo: Thurnay Viola
Közreműködik: Kecskeméti Énekes Kör

Műsor:
Antonio Vivaldi: Gloria, RV 589
Giovanni Battista Pergolesi: Stabat Mater