Őzikéről és ökröcskékről a zene nyelvén


Őzikéről és ökröcskékről a zene nyelvén kép

 

 

 
Folytatódik a családi matinésorozat az Ifjúsági Otthonban

Vasárnap délelőtt két újabb zenés mesével folytatódik a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ komolyzenei családi matinésorozata. Az Ifjúsági Otthon nagytermében 11 órától az Öreg néne őzikéje és a Két bors ökröcske története elevenedik majd meg a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és Lukácsházi Győző jóvoltából.

December első vasárnapján Kistigris különleges utazásának lehettek szem- és fültanúi – az előadás egyes részeiben aktív részesei is – mindazok, akik a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ családi matinésorozatának első alkalmára ellátogattak. A komolyzenét, a szimfonikus zenekar hangszereit játékos formában népszerűsítő bérlet január 13-án folytatódik. A második előadás műsorán technikai okok miatt nem az előzetesen tervezett mesét, Alpár Balázs és Tarr Ferenc Koldus és királyfi című zeneművét tekinthetik meg az érdeklődők. Az Ifjúsági Otthon nagytermében ezúttal két mindenki által ismert mese zenés változatát láthatják majd a családok.

A műsor első felében Hidas Frigyes Öreg néne őzikéje című narrátorra és kamarazenekarra írt zenés meséje hangzik el. Művében az egyik legjátszottabb 20. századi magyar zeneszerző Fazekas Anna kicsik és nagyok által szeretett szívmelengető verses meséjéhez komponált zenét.

A két bors ökröcske egy 1955-ben bemutatott magyar rajzfilm, amely egy székely népmese feldolgozása. A rajzfilmet Macskássy Gyula írta és rendezte, a zenéjét Ránki György szerezte. A matiné második felében ezt a zeneművet ismerhetik meg az érdeklődők. A székely népmese immár klasszikus feldolgozása a jószívű Gergőről szól, aki egy ősz öregembertől egy falat kenyérért cserébe két kicsi ökröcskét kap, akik semmilyen bajban nem hagyják el a fiút. A bajokból pedig most bőven kijut neki, mert a gonosz uraság szemet vet az ökröcskékre.

A szervezők hívják és várják mindazokat az ifjakat és örökifjakat, akik kíváncsiak a történet folytatására. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott produkcióra 1500 forintért – 3-14 éves korig 1000 forintért – lehet jegyet váltani.

Jegyvásárlás: