Település adatai:
Település neve:
Lakitelek

Polgármester neve, elérhetősége:
Madari Róbert polgarmester@lakitelek.hu

Polgármesteri Hivatal címe, elérhetősége:
6065 Lakitelek Széchenyi krt. 48. +36 76 449 011


Intézmény adatai: 
Közművelődési feladatokat ellátó intézmény / közösségi tér neve:
Lakiteleki Közösségi Tér

Besorolása (20/2018. EMMI rendelet alapján)
Nem önálló az önkormányzat által fenntartott intézmény

Vezetője:
Lendvai Edit

Közművelődési feladatokat ellátó intézmény / közösségi tér címe
6065 Lakitelek Széchenyi krt. 46

Email, telefonszám, honlap, facebook-oldal:
muvhaz@lakitelek.hu, https://www.facebook.com/lakikozossegiter/

 
Jelentős művelődő közösségek

Lakiteleki Tűzoltózenekar
Az együttes célja, a fúvószenekari hagyományok megteremtése, az igényes fúvószene népszerűsítése, boldog, felhőtlen együtt – zenélés, fúvószenekari és baráti kapcsolatok teremtése.
A zenekar repertoárján szerepelnek a tradicionális magyar fúvószenekari indulók, klasszikus darabok, átiratok, 21. századi új zenekari művek és szórakoztató könnyűzenei átiratok.
A zenekar 2015-ben az Országos Minősítő Versenyen arany minősítést szerzett.
2016-ban a lengyelországi Kozy-ban Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen” Bronz Diplomát” szerzett és elnyerte a” Legjobb Külföldi Zenekar” címet is.
Az együttes karmestere Szőke Ferenc.

Lakiteleki Ifjúsági Néptánccsoport
Lakiteleki Ifjúsági Néptánccsoport az első olyan felnövő nemzedék Lakiteleken, akik már alsó tagozatos koruk óta táncolnak. A fiatalok közül többen már a Kösöntyű Néptánccsoport tagjai is, így biztosítva annak utánpótlását.
Vezető: Sallainé Győri Csilla és Sallai András

Szikra Népdalkör
A Szikra Népdalkör alakulásának évében, 1969-ben a Magyar Televízió népzenei tehetségkutató versenye, a „Röpülj páva”, Magyarországot a képernyő elé ültette. Hatására Lakiteleken is kiteljesedett a helyi népdalkör lehetősége.
A mai napig, ötven éve folyamatosan működő csoport, akik a helyi, környékbeli, testvértelepülési rendezvényeken rendszeresen fellépnek.
Vezető: Rőfiné Törteli Ágnes

Lakiteleki Színjátszó kör
A felnőttekből álló társulat 2-3 évente új darabbal mutatkozik be a helyi közönségnek. Előadásaik népszerűek, teltházasak. Hamarosan egy gyerekeknek szóló  diákszínjátszó kört is indítunk mellette, akik közreműködésére számítunk a helyi rendezvényeken.
Szakmai vezető: Monzák Péter rendező, drámapedagógus

Dudorások Citerazenekar
A Dudorások Citerazenekar 2013-ban alakult. Célunk a hagyományok őrzése, a népzene szeretetének tovább adása. A zene összekovácsolja a közösségeket, így zenekarunkat is. Nagyon szívesen teszünk eleget a kapott felkéréseknek.

Kézimunka Szakkör
A kézimunka szakkör 2002 novemberében alakult a könyvtárban, Vargáné Bodor Judit vezetésével. Az összejöveteleken kötés, horgolás, hímzés, gyöngyfűzés, gobelin varrás, textiljáték-készítés, és különböző technikák tanítása a program.
Vezető: Horváth Gyuláné Panni

Nyugdíjas Klub
A Szentirmay Barna alapította klub 1988-ban alakult meg, majd Csinger Sándorné vezetésével működött sokáig,
A klub tagjai kulturális programokat rendeznek, valamint segítséget nyújtanak a települési és a civil szervezetek rendezvényeinél. Az idősek kedvelt elfoglaltsága a kártyázás, de gyakran indulnak szavalóversenyeken, tekebajnokságot, belföldi és külföldi kirándulásokat  szerveznek.
Vezető: Tóthné Szűcs Julianna

Nők Klubja
A Lakiteleki Nőbizottság 1948 őszén alakult meg a Makai-dűlőben lévő Horváth Zoltán kastélyban. Alapítói az akkori kapás asszonyok, akik a környékbeli szőlőben dolgoztak a férjeikkel családtagjaikkal együtt.
2014-től a közgyűlés határozata alapján Nők Klubja néven végzik tevékenységüket. Segítenek a lakiteleki civil szervezeteknek és a szülői munkaközösségnek. Részt vesznek az óvoda zöldítési programjában, kiskötényt, babaruhát készítenek a kézimunka szakkörrel közösen. Kirándulásokat, ismeretterjesztő előadásokat szerveznek.  Részt vesznek a község rendezvényein  (farsangi fánksütés, hagyományápoló kemencéssütés a Múzeumok éjszakáján, főzőverseny a Falunap alkalmából, települési virágültetés).

 
Jelentős kulturális rendezvények

Újévi koncert
A Lakiteleki Tűzoltózenekar minden év januárjának elején megrendezi a Közösségi Tér színpadán az újévi koncertet. A koncertek bevétele a Tűzoltó Egyesület és azon belül a zenekar javára történik, melyből hangszereket szereznek be.
Ideje: jellemzően január második szombatja  

Muzsikál az Erdő
Összművészeti rendezvénysorozat a Muzsikál az Erdő Alapítvány szervezésében. Lakitelken, a Tőserdőben mindig május utolsó hétvégéjén kerül rá sor, amely egyben a gyereknap hétvégéje is, a programok között számos gyermekeknek szóló esemény, foglalkozás szerepel.

Múzeumok Éjszakája
A Múzeumok Éjszakája nevezetű országos kulturális programsorozathoz mi is csatlakoztunk 2015-ben. A helyi  Pulai Gyűjtemény udvarán a Szent-Iván éji hagyományokkal fűszerezett napon a helyi közösségek bemutatkoznak, foglalkozásokat tartanak kicsiknek és nagyoknak. Könnyed hangulatú nyáresti eseményt kínálunk tűzgyújtással, táncházzal, tűzugrással.
Ideje: a mindenkori országos dátum, a Szent-Iván éjhez legközelebb eső szombat

Kulturális Örökség Napja
A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi eseménysorozata, amelyet immár ötven országban rendeznek meg évről évre. Nálunk Lakiteleken is több érdekes műemléket tekinthetnek meg az érdeklődők, akik egy-egy izgalmas programon vagy tematikus sétán is részt vehetnek. A Kulturális Örökség Napjai a látogatók számára az épített örökség, a régészeti és természeti kincsek ünnepe, amely nálunk gazdag kulturális kísérőprogrammal valósul meg.
Időpontja: szeptember harmadik hétvégéje

Néptánc és Citera Gálaműsor
Az alapfokú művészetoktatás keretében, a zeneművészeti tanszakokon zongora, hegedű, furulya, klarinét, fuvola, rézfúvós, gitár, citera és népzene oktatás folyik. Kiválóan működik Boróka és Pöszméte citerazenekarunk, valamint rézfúvósaink minizenekara is. A képzőművészeti tanszakok közül iskolánkban grafikát oktatunk. Ők készítik el a gálaműsorhoz a díszletet és a színpad hátterét. Az elmúlt évekhez hasonlóan néptáncosaink száma még mindig 100 körüli.

Örömkoncert
A karácsony előtti eseményen helyi zenészek közreműködésével, énekelnek és zenélnek a helyiek a Művelődési Ház színpadán. A bevételt minden alkalommal a hátrányos helyzetű lakiteleki gyerekek számára ajánlják fel a szereplők és a szervezők.
Ideje: minden év december közepe

Tiszavilág Napok
Lakiteleken, a HarmincHázas Pálinkaváros területén kerül megrendezésre a nyári időszakban. Néptáncos, népzenei és egyéb kulturális programokat szervezünk, amelyet koncertek egészítenek ki.
Ideje: augusztus 20 előtti négy nap

Őszköszöntő Szüreti Nap
A Lakiteleki Szivárvány Óvoda szervezésében kerül megrendezésre.  Délelőtt főzőversenyek és futóversenyeket tartanak, délután a lovas fogatok felvonulása és a lakosok vendéglátása a fő esemény. Az Ifjúsági Néptánccsoport és a helyi Tűzoltózenekar minden állomásnál műsorral színesíti a rendezvényt. Este pedig a Népfőiskolán a szüreti bál tart hajnalig.
Ideje: október első szombatja
Kapcsolat: muvhaz@lakitelek.hu

Tőserdő Szépe Kulturális és Zenei Fesztivál
A fesztivál 1996-ban kezdődött több helyi vendéglátós szervezésében. Majd 1999-ben Galgóczy Zsolt által létrehozott Tőserdőért Alapítvány vette át a szervezést. A Tőserdő Szépe rendezvény nem csak a szépségversenyről szól. Érkeztek már hozzánk néptánc csoportok különböző európai országokból, színes zenés programok kísérik a versenyzők bemutatkozását.
25 éves múlttal rendelkező szépségversenyünk elismert, több versenyző bejutott az országos döntőkbe illetve képviselte hazánkat nemzetközi versenyen, vannak, akik a modell szakmában folytatják pályafutásukat.
Ideje: július
Információ: Galgóczy Zsolt +36 30 370 7060 www.tiszafeszt.hu

 
Ajánlott alkotók, művészeti csoportok, előadók, technikai szakemberek, foglalkozásvezetők, helyi termelők

Művészeti csoportok:
Dudorások citerazenekar - Kovácsné Százdi Ildikó, tel: +36 30 371 4171
Szikra Népdalkör - Rőfiné Törteli Ágnes, tel: +36 30 653 6346
Kézimunka szakkör - Lévai Tóth Anna, tel: +36 70 636 9670
Lakiteleki Tűzoltózenekar – Szőke Ferenc, tel:  +36 70 425 5056
Nők klubja - Verzár Csabáné Mária, tel:+36 30 255 0234
Nyugdíjas Klub - Tóthné Szűcs Julianna, tel: +36 20 344 9036

Foglalkozás vezetők, előadók
Czinege Edit – keramikus, tel: +36 76 548 040
Szelesné Kása Ilona - népi iparművész, tel: +36 20 209 7027
Nagy Zsuzsanna – festő, tel: +36 70 380 2751
Buda Ádám - Tinódi-díjas énekmondó és régi zenész, tel: +36 20 625 0060
Sánta Erika – ékszerkészítő, tel: +36 20 479 7952
Sánta Márton – fazekas, tel: +36 30 451 1016
Lendvai Edit - vajákos (ditkeVajak - kenőcsök, teák, gyógynövények ismerete, készítése workshop), tel: +36 70 931 7868
TőserdőLelke - túrák, élménypedagógia programok (Lendvai Edit, Borda Balázs), tel: +36 70 931 7868
Gulyás Géza - képző és festőművész, +36 20 218 9329
Szuetta Béla vőfély, +36 30 822 4727
Sallainé Győri Csilla - néptánc oktató és pedagógus +36 30 445 2103
Kwaysser Dominika - Sajtangyal (kézműves sajtok, sajttálak, rendezvényeken kóstoltatás, bemutató foglalkozások, , Lakitelek) tel: +36 30 312 0908

Technikai szakember: Kökény Imre, ifj. Csonka Zoltán - hangtechnika

Helyi termelők:
Kotvics István – szikvízkészítő, tel:  30 364-6697
Antal Imre – fürjtészta, tel: 30 945-2987
Flóravit Kft (Kissné Kézér Edit) - 100%-os natúr levek, tel: 20 439-4513
Bacchus Borozó, Papp Kálmán – borok, tel: 30 998-7363

Anna Presszó és Pizzéria – rétes, tel:  76 449-172
V és Va Kft Varga Lajosné – teasütemény, tel:  30 219-5352
Orsi Sajtház (Kásáné Tóth Edit) – sajtok, tel: 30 457-2056
Kwaysser Dominika Sajtoldal – sajtok, tel:  30 312-0908
Kovács Dóra – magyar kézműves fürj- és fürjtojásos termékek, tel: 30 502-5892
Horváthné Fehér Ildikó- mézkészítő, tel: 70 708-3188
Szelesné Kása Ilona -  színes kert mintaprogram, tel: 20 209-7027

 
Ajánlott, kölcsönözhető technikai eszközök

Étkészlet: 100 szett, díja: 300 Ft/ nap/szett
Szék: 75 db, díja: 150 Ft /db/nap
Asztal: 10 asztal, díja: 800 Ft/db/nap
Kapcsolat: Lendvai Edit 70/931-7868