A 654 lakost számláló Kunbaracson a közösségfejlesztést a meglévő természeti értékekre építő és a tudatos, egészséges életmódot népszerűsítő programok révén kívántuk előmozdítani.

Kunbaracsi Kincseskamra és Egészségklub címmel interaktív műhelyt szerveztünk, amelynek célja a helyi értékek tudatosítása a közösségben. A település természeti értékeinek megismertetése – túrák, ismeretterjesztő előadások, beszélgetések formájában.

A programsorozat egészséges táplálkozást népszerűsítő részét a már sikeresen működő Egészségklub közösségére alapoztuk. A kreatív foglalkozásokon, a közös főzések alkalmával a résztvevők megismerkedtek az egészséges táplálkozás, a reformkonyha alapanyagaival és technikáival.
Fontos volt, hogy a szükséges hozzávalók a kistelepülésen lakók számára is könnyen beszerezhetőek legyenek, s hogy lehetőleg a helyi kiskeretek, a település mintakertészetének szezonális zöldségeit használják.

Az egészségklub foglalkozásai között: Immunerősítő zöldségek, Természetes szépségápolás, Csak cukkini! Mediterrán Kunság: görög ízek; spanyol ízek.

A település természeti értékeit bemutató kirándulásoknak eddig nem volt hagyománya, de a kezdeményezésnek köszönhetően népszerűvé váltak, a résztvevők többsége a környező településről érkezett. A természetismereti programba bekapcsolódtak a Lajosmizsei Gombászklub tagjai is.  A Kincseskamra programsorozat olyan sikeressé vált, hogy a résztvevők már a hozzájuk látogató vendégeiket is magukkal hozzák.

A program megvalósítói: Kenderesi Ilona klubvezető, aki önkéntesként évek óta fontos szereplője a helyi kulturális közösségfejlesztésnek és Hegedűs Lászlóné faluház vezető, alpolgármester.