Kecskemét városi kitüntetések 2016-ban


Az idei városi kitüntettek között kedves kollégákat, barátokat köszönthetünk – akikhez több évtizedes munkakapcsolat fűz bennünket.

Szeretettel köszöntjük őket!

 

Toókosné Börönte Erika

Kecskemét Közművelődésért díj
TOÓKOSNÉ BÖRÖNTE ERIKA

A kecskeméti születésű Toókosné Börönte Erika a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett ének-zene szakos tanári és közművelődési diplomát. Már középiskolás korában az akkori Városi Tanács önkénteseként segítette a kecskeméti nagyrendezvények (népzenei találkozók, Tavaszi Napok, stb.) szervezését. Több helyi kórusban is aktívan énekelt.

A kulturális központnak 1980 óta két év megszakítással munkatársa. Számos közművelődési területtel foglalkozott népművelői pályáján. Szervezte a tanyaszínházat, színházi előadásokat, pódium műsorokat, komoly és könnyűzenei hangversenyeket szervezett, működtette a kulturális központ gyermekszínházát, és színitanodáját.

Az elmúlt másfél évtizedben a város meghatározó összművészeti fesztiváljait: a Kecskeméti Tavasz Fesztivált, a Kodály Művészeti Fesztivált és a Kecskeméti Népzenei Találkozót gondozza magas színvonalon. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar „titkáraként” segíti a kulturális központ égisze alatt működő együttes művészeti munkáját. Toókosné Börönte Erika szakmai munkájának is köszönhetően Kecskemét művészeti élete pezsgőbbé vált, és reprezentatív művészeti fesztiváljain számtalan felejthetetlen kulturális élménnyel gazdagodhattak a résztvevők generációi.

Toókosné Börönte Erika országos szinten is kimagasló szakmai munkáját 2002-ben Wlassics Gyula-díjjal ismerte el a Kulturális Minisztérium.

A város kulturális értékeinek gyarapításában, valamint a helyi közösségi kulturális hagyományok kialakításban és értékeinek megőrzésében végzett kiemelkedő közművelődési és művészetszervezői tevékenységéért Toókosné Börönte Erikát méltónak tartjuk a díjra.

 

Kecskemét Városért Oktatási Díj
FARKASHALMI ERZSÉBET

Farkashalmi Erzsébet a Piarista Általános Iskola magyar – francia szakos tanára

Egyik alapítója az Ifjúsági Otthonban a ’90-es évek fordulóján megalakult Kecskeméti Drámapedagógiai Műhelynek. Egyike volt azoknak a nyitott – szakmailag megújulni vágyó kiváló szakembereknek, akik a reformpedagógia irányában keresték a szakmai – módszertani gyarapodást.

Szerteágazó munkát vállalt a közösségben, részt vett a parádi drámajátszó táborok vezetésében, a regionális Holmi módszervásárok szervezésében. A kezdetektől meghatározó tagja a Versmondók Találkozóját szervező - vezető drámás csapatnak.

Húsz év alatt játékvezetőként, zsűritagként, felkészítő tanárként több száz versmondó gyerek és fiatal kapott tőle biztatást, bátorítást.

Kívánjuk, még sokáig legyen a társunk!

 

Ifjúság a Közösségért Díj
SÁROSI GÁBOR

Sárosi Gábor színész, rendező, drámajáték - vezető

Kisiskolásként, a ’90-es évek közepén csatlakozott a Kecskeméti Ifjúsági Otthon gyermekszínjátszó csoportjához. Részese volt parádi drámajátszó táborainknak –s alig egy évtized múltán önállóan létrehozta a PASZT néven ismerté vált Parádi Amatőrszínjátszó Tábort.

Évek óta vezeti az Ifjú Morbid Színpad középiskolás csapatát a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban. A csoport előadásai az évenkénti országos diákszínjátszó találkozókon rendre arany minősítést, szakmai és közönségsikert érnek el.

Gábor jó eséllyel pályázhatna a „legtöbb színjátszó csoportot vezető” címre – volt olyan esztendő, amikor  9 (!) előadást rendezett.

Így neki (is) köszönhető, hogy minden évben megrendezhetjük a FRINGE Fesztivál keretében a rendkívül népszerű, többszörösen teltházas Regionális Diákszínjátszó Találkozót.

Megálmodta Nyitott Kapuk … Ifjúságfejlesztés Kecskeméten c. projekt   BÁBEL programját – amelynek köszönhetően 3 alkalommal épült összművészeti alagút a város szívében.

Édesanyja, Orbán Edit elismert drámapedagógus, színjátszó rendező nyomdokain jár.

Két éve az Országos Diákszínjátszó Egyesület elnökévé választották. Sok szép álma van a kecskeméti diákszínjátszásról … Kívánjuk, valósuljon meg.

 

Kecskemét Városért Egészségügyi Díj
DR. GASZNER ANDRÁS

Dr. Gaszner András háziorvos

A Kecskemét Táncegyüttes Parázs csoportjának kiváló táncosa